Terugblik Prinsendag Den Haaykaant

Afgelopen 11 november werd Café de Schipper in Raamsdonk omgetoverd tot een heus piratenhol. Met een dubbele betekenis, want de hele dag werden de beste piratenhits gedraaid en de grammofoonplaten hingen aan het plafond. Ook het publiek was in thema, maar CV de Kloempestoempers maakte als Piraad van 11 het plaatje compleet. Wie er dit carnavalsseizoen vooropgaat? Dat is Prins Smid, zendpiraat uit de Bergenstaat!

Eerst even een dagje terug. Op 10 november vond namelijk de verkiezing van de nieuwe jeugdleutvorst van Den Haaykaant plaats. Dat carnaval leeft onder de jeugd in Den Haaykaant, werd weer duidelijk. Want ook dit jaar waren er maar liefst vijf kanshebbers voor de titel! Stan, Eiyobel, Kars, Julot en Merijn gingen met elkaar de strijd aan met speeches en spelletjes. De gelukkige winnaar? Dat werd Merijn van der Pluijm! Onder de naam Jeugdprins Merijn d’n Irste zal hij komend carnavalsseizoen de scepter zwaaien over Den Haaykaant, met adjudant Mats en de jeugdraad aan zijn zijde.

De dag daarna, op 11 november, opende Café de Schipper haar deuren al vroeg. Geen Prinsenbal, maar een heuse Prinsendag staat op het programma. De dag is stijf uitverkocht en om 10u stipt stonden de eerste carnavalsvierders in hun piratenoutfit op de stoep. Met een ooglapje, plaktattoo en rum werden zij verwelkomd in het piratenhol. Het is overigens het tweede jaar dat CV de Kloempestoempers zich presenteert als Raad van Elf. En ook dit jaar hebben zij de spanning in de afgelopen weken weten op te bouwen. Met filmpjes op social media, maar óók op de radio. Een week eerder kaapten zij namelijk de SLOG om een uur lang piratenhits te draaien.

Maar de spanning bouwde zich verder op tijdens Prinsendag zelf. Waar eerder gecommuniceerd was dat om 11:11 in de ochtend bekendmaking zou zijn, blijkt dit achteraf een stunt. Het resultaat: iedereen was ruim op tijd voor de prinsbekendmaking! Maar de bezoekers hoefden zich in de tussentijd niet te vervelen. Zij werden namelijk getrakteerd op diverse optredens van de beste piratenartiesten. Weliswaar niet door de artiesten zelf, maar door enkele leden van de raad, verkleed. Het was een vermakelijke opwarming voor het moment suprême.

Om 14:11 werd de introfilm ingezet. Te zien was hoe de Piraad van 11 op zoek gaat naar de schat in de kluis van het carnavalsmonument. Met onder meer politieke verwijzingen is het een hilarisch filmpje en het publiek was aan de schermen gekluisterd. Niet veel later viel de Piraad van Elf het café binnen en kondigen zij hun nieuwe prins aan: Jorrit van Onzenoort is de nieuwe prins van Den Haaykaant! Zijn naam? Prins Smid, zendpiraat uit de Bergenstraat. Komend carnavalsseizoen zal hij regeren over Den Haaykaant, samen met zijn Eerste Stuurman (Erik Gruijters), Narrr (Pieter van Dorst) en de gehele Piraad van 11.