Raamsdonks carnavalsmonument grandioos onthuld 

Afgelopen zaterdagavond was het, na een hele lange periode van voorbereidingen en werkzaamheden, dan zover: het Raamsdonkse carnavalsmonument is onthuld. Het is gelukt om de Haaykaanter tot leven te brengen. De Haaykaanter als waakvlam van de Raamsdonkse carnaval. 

Een carnavalsmonument wat al jaren broeit onder ons dorpelingen en wat begon met een idee aan de keukentafel is nu werkelijkheid geworden. 

Een eerbetoon aan het Raamsdonkse Caranaval. Maar vooral ook aan het Raamsdonk met al haar verenigingen, vrijwilligers, en iedere bewoner die het dorp kleur geeft. Een dorp waar iedereen die goed doet welkom is. 

Maar ook een eerbetoon aan al die Raamsdonkers die ons in de laatste jaren ontvallen zijn en die zich met hart en ziel in hebben gezet om den Haaykaant te maken wat het nu is. 

En, wellicht het belangrijkste, een eerbetoon aan de toekomst! 

Een toekomst die de bewoners deels zelf in de hand hebben. Die, als de bewoners er met zijn allen voor blijven inzetten, den Haaykaant gewoon het mooiste plekske op aarde maakt om te wonen. 

Het carnavalsmonument, deze Haaykaanter, gaat ervoor zorgen dat iedereen daaraan herinnert wordt iedere keer als hij of zij erlangs rijden, lopen of even bij gaan zitten op de prachtige bankjes langs de rand van de rotonde. Hoe mooi is dat. 

Vanzelf is deze Haaykaanter er niet gekomen.  Door de inzet van een enorme grote groep vrijwilligers, bedrijven en onze gemeente is het HET Haaykaant monument geworden wat inmiddels voor iedereen te zien is. 

Door Raamsdonkers voor alle Raamsdonkers van alle Raamsdonkers!  

Op de rotonde midden in Raamsdonk was een waar spektakel van licht, geluid, speciale effecten opgebouwd. Er was een lichte vorm van opwinding en spanning voelbaar. 

De avond van de onthulling werd geopend door blaaskapel GHUNVM en Harmonie St Bavo die het Raamsdonse volkslied “Hoe mooi is ons durpke’ ten gehore bracht en het veel opgekomen publiek opwarmde. 

Na een opening door presentator Marcel Timmermans sprak wethouder Mike Hofkens de waardering en felicitaties uit. Waarna SRK-voorzitter Stefan van Strien namens de stichting de achtergrondinfo en het doel aangaf. 

Het gilde van St Bavo bracht een ceremoniële vendelgroet, onder de kippenvelopwekkende versie van Amazing Grace, ter ere van alle overleden Raamsdonkers. Dit ondersteund door lampjes van bijna alle aanwezige. 

Om nogmaals de verbinding en saamhorigheid van Raamsdonk te tonen en aan te geven dat het monument van alle Raamsdonkers is volgde een parade. Alle Raamsdonkse verenigingen  toonde zich d.m.v. een speciaal naambord aan het publiek waarna alle namen rondom het monument werden geplaatst. In de parade was de jeugd vertegenwoordigd via Xieoe en de Hoge Waai maar ook de ouderen via o.a. de KBO. Natuurlijk was VV Raamsdonk aanwezig maar ook de beide biljartverenigingen. Culturele verenigingen als toneelvereniging Plaankengriep en de Sint Nicolaasstichting ontbraken ook niet naast alle carnavalsverenigingen die Raamsdonk kent. Al met al een parade van 34 verenigingen die het dorp kleur en karakter geven. 

De officiële onthullingsactiviteit startte met een film waarin werd uitgelegd wat het idee achter het ontwerp van het gehele gebied rondom de rotonde en het monument is. Dat idee geeft in hoofdlijnen het gehele jaar van 12 maanden weer d.m.v. een twaalfdelig hekwerk rondom de sokkel van het monument. De Haaykaanter draait en beweegt zich iedere maand een hekdeel, en carnavalsmoment, verder. Het hekwerk heeft een visuele koppeling met de gotische St Bavokerk en is voorzien van een speciaal ontworpen Haaykaant schild. Langs de rotonde staat een carnavalskompas wat de 4 seizoenen duidt. Ieder seizoen met een eigen tijd binnen het carnavalsjaar. Zo staan de kerk en kiosk voor de eerste maanden van het jaar, het kloppend hart van carnaval. In het tweede kwartaal kan iedereen nog eens terugdenken en nagenieten van het afgelopen carnaval op de speciaal geplaatste bankjes langs het monument. Het kompas wijst de weg in het derde kwartaal. Waarna in het vierde kwartaal in de geplaatste carnavalskluis de scepter en de ambtsketen worden bewaard tot dat de nieuwe prins deze op de 11e van de 11e uit de kluis mag halen. 

Uiteindelijk werd het cadeaupapier rondom de Haaykaanter gelicht en kon de nieuwste bewoner van Raamsdonk zichzelf, onder een lucht van vuurwerk, lichteffecten, rook en confetti tonen aan en kennis maken met zijn medebewoners. Aan het oorverdovende applaus te horen is de Haaykaanter erg welkom op deze prominente plek in Raamsdonk. 

De SRK wil nogmaals iedereen die op welke manier dan ook aan dit monument heeft meegeholpen bedanken voor de inzet. 

Wie de gehele onthulling nog eens terug wil kijken kan dat doen via de YouTube pagina van de SLOG. Die de hele onthulling hebben gefilmd en vastgelegd. Ook dank daarvoor.