We hebben goei nieuws, en we hebben slecht nieuws… Het goeie nieuws eerst: Carnaval gaat (weer) deur! Het slechte nieuws is helaas wel dat er geen Raamsdonkse optocht zal zijn in 2022. Een mega teleurstelling voor ons allemaal, maar we krijgen er veel voor terug. Trap nog even niet je beeldscherm in tweeën maar laat ons het hieronder verder uitleggen:
Onder de noemer Zak Es Lekker Outdoor willen we een karnavalfestival op poten zetten. Zoals we dat hier kunnen, met de K van karnaval. Ons “festivalterrein” bestrijkt het hele dorp en deze gaan we steen voor steen, huis voor huis, straat voor straat en van plein tot plein opbouwen.
Op diverse erven, pleinen en tuinen willen we grote carnavalsbeelden tentoonstellen. Dit kan een wagen zijn, een pop, losse delen tot een decor met een act ervoor. Al lopende door de straten kunnen wij ons dorp in al haar glorie laten zien tijdens carnaval. Een dorp van saamhorigheid. Een dorp van verbroedering. Een dorp van eenheid met elkaar én een dorp van wagenbouwers. Dit alles corona-proof en binnen de geldende maatregelen.
Zoals we vorig jaar plusminus 200 keukendeuren hadden die ons dorp sierden willen we nu graag plusminus 200 carnavalsliedjes toevoegen aan ons “Karnavalfestivalterrein”. Wij vragen wij u allen om uw favoriete carnavalslied in de tuin uit te beelden. Dit kan op werkelijk alle mogelijk denkbare manieren. Beeldend (bloemetjesgordijn, Mien waar is m’n feestneus, Paard in de gang, Snollebollekes en ga zo maar door) al dan niet met geluid tot interactief: ge kan ut zo gek nie verzinnen.
Het niet kunnen organiseren van een carnavalsoptocht is voor ons een extreem bittere pil. In de natuur zie je het wel vaker: in heel extreme situaties kan het gebeuren dat je de moeder moet slachtofferen om het kalf te redden. Zoiets is er in ons dorpke aan de gang. Het niet rijden van een optocht is echt de allermoeilijkste beslissing die we ooit hebben moeten nemen. Na verschillende avonden van overleg met een doorsnede aan carnavalsmensen hebben we de plussen en de minnen tegen elkaar afgewogen en zijn we tot de conclusie gekomen dat het simpelweg niet gaat.
Heel zwart-wit gesteld: óf we gaan voor een optocht (al dan niet in mei of juni), óf we gaan voor een zo mooi mogelijke carnaval. Los van het gegeven dat wij vinden dat carnaval net als kerstmis niet verplaatst kan worden hebben we wel naar de optie gekeken om de optocht door te laten gaan. Met carnaval zelf is dat zeker geen optie gezien de maatregelen die ons vanuit de overheid zijn opgelegd. Na carnaval een optocht kunnen rijden is door diezelfde maatregelen ook nog allesbehalve een zekerheid. De enige beslissing die we nóg erger vonden dan het aflassen van de optocht was het aflassen van de hele carnaval, en wij denken dat we op deze manier de rest van carnaval in ieder geval gered hebben.
Uiteraard is het ook voor onze CV’s een extreem bittere pil, aangezien een merendeel al geruime tijd al aan het bouwen is. Daarom komen we met dit alternatief. Carnaval is niet ‘zomaar een feestje’. Carnaval is meer dan alleen maar een optocht. Carnaval is een manier van leven. Van het leven vieren en het leven delen. Daarom willen wij graag dat de bouwers van de CV’s en overige optochtdeelnemers ook hun steentje kunnen bijdragen bij het inrichten van ons “festivalterrein” en het invullen van ons Karnavalfestival. Denk hierbij aan walk through carnavalspleinen en alle anderen corona-proof achtige verschijnselen.
Kortom een (heel) lang verhaal kort: Carnaval gaat nog steeds deur, we hebbe nog steeds wè te vieren saome en we zakke lekker outdoor!