BIJ ONS STAAT OP DE KEUKENDEUR

”Carnaval gaot altijd deur” zoals ons nieuwe Haaykaant lied beschrijft. Carnaval op Den Haaykaant betekent meer dan de kroeg in gaan, wagens bouwen enzovoorts. Carnaval is een gevoel, een feest voor jong en oud. Carnaval op Den Haaykaant valt niet af te gelasten. Dat het anders is dan anders, is een feit. De carnavalsgemeenschap op Den Haaykaant heeft echter zijn creativiteit weer weten te gebruiken om er toch een mooi feest van te maken. Om te laten zien hoe wij dit jaar carnaval vieren, presenteren wij u:

BIJ ONS STAAT OP DE KEUKENDEUR

En wat staat er bij ons dan op de keukendeur? Een lijst met activiteiten, dingen die we nog moeten doen of regelen en boodschappen die we voor carnaval nog in huis moeten halen.

Versiering van het dorp
Het ‘Project Keukendeur’ hebben we al eerder toegelicht, maar in het kort komt het erop neer dat het dorp wordt versierd met opgewerkte oude keukendeuren. Deze deur wordt gratis ter beschikking gesteld aan de inwoners van Den Haaykaant. Men kan de deur naar eigen inzicht versieren, beschilderen, bewerken en in de tuin plaatsen. Door op uiterlijk 11 februari een foto van de deur op social media te zetten met de #BijOnsStaatOpDeKeukendeur maakt degene met de mooiste, meest ludieke deur kans op een mooie prijs: een pakket met mooie Raamsdonkse producten.

Daarnaast hebben verschillende carnavalsverenigingen de koppen bij elkaar gestoken. Onder de naam ‘CV de Keukendeur’ zorgen zij dit jaar voor de aankleding in het dorp.

Via de SRK zullen er ook verschillende pakketten te koop worden aangeboden die voor nóg meer sfeer en beleving kunnen zorgen. Denk daarbij aan een ‘Carnaval gaat altijd door pakket’ pakket om je huis mee te versieren, maar ook raamstickers, Den Haaykaantvlaggen, -sokken, -sjaals, -mutsen en -(nog een beperkt aantal) mondkapjes. Ook kunnen carnavalsverenigingen een vlag adopteren. Op deze manier komt het dorp vol te hangen met vlaggen met daarop de namen van de verschillende verenigingen.

CV de Taptrappers vormt dit jaar voor de derde keer op rij de Raad van Elf op Den Haaykaant. Normaal gesproken waren zij aanwezig bij het LeuteTeuteBal in het Fort Sint Gertrudis in Geertruidenberg. Omdat dit evenement bezoekers ontvangt uit de kwetsbaarste doelgroepen gaat dat feest dit jaar, zoals zoveel andere carnavalsevenementen, niet door. Om deze doelgroep, woonachtig op Den Haaykaant, een hart onder de riem te steken, gaat CV de Taptrappers in samenwerking met de SRK sanseveria’s bij Zorgboerderij BuitenGewoon en de ouderen thuisbezorgen. Daar waar de keukendeur een doorlopend thema is geworden op Den Haaykaant dit jaar, sluit de sanseveria van het carnavalsnummer ‘’Mijn Sanseveria’’ hier naadloos op aan. Wij hopen dan ook dat de sanseveria deze carnaval bij veel ouderen op Den Haaykaant voor het raam mag komen te staan, al staat dit plantje van net (g)een meter hoog dit jaar met carnaval net iets minder droog.

Haaykaant TV
Om toch zoveel mogelijk onderdelen van carnaval doorgang te laten vinden, is er Haaykaant TV georganiseerd. Programma’s die voorbij komen zijn: de opening van carnaval 2021, bekendmaking Bontste Haaykaanter, winnaar keukendeuren, winnaars Quizzztocht, The Masked Singer, Rariteitenshow, buurtliederen, kerkmis, Slotfest en nog veel meer! Haaykaant TV wordt uitgezonden via het SLOG kanaal (YouTube, Ziggo op kanaal 43 en KPN op kanaal 1401). Daarnaast ook (live) te volgen via de Facebookpagina en het YouTube-kanaal van de SRK.

De uitzendtijden:

  • Vrijdag 12 februari van 20.00 tot 21.00 uur
  • Zaterdag 13 februari van 14.00 tot 17.00 uur en van 20.30 tot 22.30 uur
  • Zondag 14 februari van 9.15 tot 10.45 uur en van 18.00 tot 21.00 uur
  • Maandag 15 februari van 16.00 tot 18.00 uur
  • Dinsdag 16 februari van18.00 tot 20.00 uur

Quizzztocht
CV Oké heeft, in samenwerking met de SRK, een drie weken durende Quizzztocht door Den Haaykaant georganiseerd. Het is een quiz voor jong en oud. Elke week tussen 23 januari en 13 februari wordt er op 11 plaatsen in het dorp door prominente Haaykaanters een vraag gesteld door een QR-code te activeren. Er zijn toffe prijzen te winnen zoals voor de volwassenen een privé-optreden van Dennis van der Stelt, een rondleiding in de Schrobbelèr fabriek voor vier personen, een overnachting in Scheveningen voor twee personen, een uitgebreid bierpakket en de hoofdprijs: een ballonvaart voor twee personen. Voor de jeugd is er te winnen: een big shopper vol met snoep, een speelgoed bon t.w.v. 50 euro, ‘De Oké Experience’ met een vriendje of vriendinnetje, een verkleedbon te besteden bij een carnavalswinkel naar keuze en de hoofdprijs: met het hele gezin naar Diergaarde Blijdorp! De winnaars worden bekend gemaakt in Haaykaant TV. Houdt voor meer informatie en een instructiefilmpje de Facebookpagina van de SRK of van CV Oké in de gaten.

Activiteiten voor de jeugd
Ook zal de Haaykaantse jeugd dit jaar zeker niet vergeten worden. Er is ‘gewoon’ een jeugdraad die aangevoerd wordt door jeugdprinses Bibi den Eerste. Zij heeft inmiddels al ervaring opgedaan door de diverse opnames van verschillende projecten. De jeugdprinses en haar raad zullen ook een aantal keer terugkomen op Haaykaant TV. De jeugdraad verzorgd op 13 februari een suikerspin- en popcornverkoop bij de SWAMP-studio. Op 15 februari maakt de jeugdraad zelf cupcakes, die in de middag bij de ouderen van Den Haaykaant bezorgd worden. Houd voor meer informatie over de acties van de jeugdraad de social media-kanalen van de SRK in de gaten.

Voor alle schoolkinderen uit Raamsdonk heeft CV de Zuipcikinders in samenwerking met basisschool De Hoge Waai en de SRK een coronaproof vakantieboek gemaakt. Ook zal er een digitale aanvulling op dit boek via de site van de SRK worden aangeboden. Lekker puzzelen, raadsels oplossen, knutselen en een recept voor iets lekkers. Het boek wordt samen met kleurplaten en een attentie aangeboden via basisschool de Hoge Waai.

Haaykaant lied
Na de mooie reacties van vorig jaar is er ook dit jaar weer een Haaykaant lied gemaakt met, hoe kan het ook anders, de keukendeur als thema. Het lied heet, zoals in de intro al benoemd: ”Carnaval gaot altijd deur”. Het is geschreven en ingezongen door: Marcel Timmermans, Sven Kerst en Barry Boons en het is deze week de ‘single van de week’ op SLOG FM. Ook na deze week zullen we het Haaykaant lied nog vaak gaan horen! Daarnaast is het Haaykaant lied te vinden op YouTube.

Bestel een pakket
Er kunnen straks verschillende pakketten worden besteld op Den Haaykaant: een ‘Wij vieren altijd carnaval’ pakket, een stamppotpakket en een bierpakket. Voor dit bierpakket is speciaal Haaykaantbier gebrouwen. In het ‘Wij vieren altijd carnaval’ pakket zitten allerlei artikelen om je huis te versieren, waaronder een groot Haaykaant spandoek. Meer informatie over de concrete inhoud, de kosten en de bestelprocedure van deze pakketten, volgen.

Carnavalskrant en Worstenbroodactie
Zoals ieder jaar zal ook dit jaar de carnavalskrant worden bezorgd en de Raad zal samen met de jeugdraad worstenbrood bezorgen. De krant en het worstenbrood zal worden bezorgd op 30 januari, uiteraard coronaproof. Een zakje worstenbrood is 7 euro. Deze kan gepast contant worden betaald in een envelop of u kan middels een QR-code online betalen.

Zoals u ziet, is er ook tijdens carnaval 2021 genoeg te doen op Den Haaykaant!